Daha ucuza ısınmak istiyorsanız, ucuz kömür yerine kaliteli sibirya liniyitlerini tercih etmenizi tavsiye ederiz. Yerli kömürün fiyatı ucuz olabilir ama nemi ve kükürtü fazla olduğunuda göz önüne almalısınız. Ayrıca ısıtma yüzeyleri daha kısa zamanda kurum kaplar, dolayısıyla ısı iletimi kötüleşir, baca sıcaklığı yükselerek ısı kaybının yükselmesine sebeb olur ki bu da daha fazla kömür kullanmanıza sebeb olacaktır. Bu ise ısınma maliyetlerinin yükselmesine sebeb olur.
MERKEZ YAKACAK ekibi olarak aşağıdaki sıraladığımız önlemleri almanız dahilinde yaklaşık %30 civarında bir yakıt tasarrufu ile ekonomik kazanç sağlayacaksınız.
- Kazan kapağından hava giriyorsa hava girişini engelleyin. Böylece yanmaya iştirak etmeyen havanın kazanı soğutması ve baca çekişindeki düşmesi önlenmiş olacaktır.
- Izgara aralıkları düzgün değilse, fazla miktarda kömür yanmadan ızgaranın altına döküleceğinden fazla kömür kullanılır. Bu yüzden kırık, dökülmüş ve ızgara aralığı uygun olmayan ızgara kullanılmamalıdır.
- Kazana fazla kömür eklemesi yapmayın. Fazla kömür atılınca yetersiz hava sonucu kötü yanma meydana gelir. Kötü yanma sonucu hem fazla kömür tüketilir, hem de sık sık kazan temizliği hâsıl olur ve aşırı oranda hava kirliliğine neden olunur.
- Kazanın kapağı aralıklı kalıyorsa, yani tam kapanmıyorsa; ocağa fazla miktarda soğuk hava girer, yanma bozulur, baca çekişi düşer ve dolayısıyla fazla kömür tüketilir. Bu nedenle, kazan kapakları yanış süresince tam kapatılmalıdır.
Kazana ait kurum temizleme kapağı tam kapanmıyorsa kazan çekişi ve yanma verimi düşer. Yanış süresince kazan kurum alma kapakları mutlaka kapalı olmalıdır.
- Kazan duman boruları (dilimli kazanlarda dilim aralıkları) haftada en az iki defa temizlenmiyorsa; üretilen ısı suya geçmeden bacadan atılmış olur. Kazan temizlikleri zamanında yapılmadığında, kazan kirli olduğunda hem çok fazla kömür tüketilir, hem de çok daha fazla hava kirliliğine neden olur.
- Kazan ve tesisat izolâsyonu/yalıtımı bozulmuş, yıpranmış ve dökülmüş ise, kullanabileceğiniz enerjiyi ısınmak yerine havaya atmış olursunuz. Isı ve yakıt tasarrufu için her tesisatın mutlaka izolâsyonu/yalıtımı olmalıdır. İzolâsyonu/yalıtımı bozulmuş, yıpranmış ve dökülmüş olanlar onarılmalıdır.
- Kömür atma ve küllük kapağı üzerindeki hava klapeleri iyi ayarlanmazsa, kontrol edilemeyen baca çekişi kömürünüzün boşa yanmasına yol açar, gökyüzünü ısıtmış oluruz. Tam yanma gerçekleştikten sonra mutlaka hava klapeleri ayarlanmalıdır.
- Kazana ait duman kanallarında ve duman sandığı temizleme kapağında aralık varsa; kaçak hava, baca çekişini azaltır. Yanma bozulur ve daha fazla kömür kullanılır. Ayrıca, çok fazla zehirli baca gazları çevreye yayılır.
- Kazana ait baca yılda en az bir defa temizlenmiyorsa, kazan çekişi düşer. Tam yanma gerçekleşmez, dolaysıyla daha fazla yakıt tüketilir.